Tuesday, October 19, 2010

~ Rawat sblm terlambat~

Ptg ni aku nak story skit pasal penyakit yg menyerang wanita dlm diam...
 sakit nie aku sendiri yg alami selama hampir 4 thn dan dua kali menjalani pembedahan...
 pada mulanya aku xtau pun sakit nie boleh smp ketahap yg serius..
ia berpunca bila mana aku period dan waktu period aku tu xmenentu..
mungkin ade dikalangan wanita yg tempoh periodnye 7 hari normal tapi berhati2 lau tempoh tu menjadi singkat atau terlebih lama... lau ade maslah senggugut pun better pg check doc..
senggugut pun salah satu punca yg boleh menyebabkan benda nie jd mcm nie...
 masa first dpt tahu ketumbuhan yg dipanggil CYST tu besarnya hanya 8cm sblh ovary kiri dan 10cm di ovary kanan.. tempah bertenang doc bg kay sy hanya sbln jer... xsangka dlm tempoh tu ketumbuhan tu bleh mencapai 10-12cm.. doc suh operat so aku wat la pembedahan tu.. 26-11-2008 adelah pembedahan pertama yg aku wat.. hasilnye doc bg tau ovary sblh kanan sy dah block... sblh kiri plak ok.. pi doc bg tau lg yg sblm nie kedudukan rahim aku terbalk...
bayangkan la selama hampir 2 thn tanggung smp sekarang msh ade lg bendu tu .. korang
mesti pernah dengan ENDOMETRIOSIS kn..pembedahan ke2 pg 16-04-2009 masa nie doc kuarkan hampir 300ml darah kotor yg hampir menutupi separuh drpd rahim aku.. and now cyct tu still ade lg melekat pd ke2 belah ovary aku nie... itulah sakit yg aku alami skrg ..
 lau ubat tahan sakit tu jgn ckp la dah naik kebas dah tekak nie nak telan ubat tu.. lau dah xthn sgt sakit tu smp pg hospital doc bg enjection bru ok....
ubat kampung pun dah buat tapi masih mcm tu lg....
apepun aku berserah pd allah atau semua nie...
 insyaallah ade hikmah disebalik sakit yg diturunkan pada aku nie....
.lau korang nak tau lebih lanjut lagi bolehla layari website nie... http://www.yadim.com.my/Kesihatan/KesihatanFull.asp?Id=151
 sebagai wanita yg bekerjaya jagalah kesihatan anda..




p/s: kalau ade rasa sakit mcm nie cepat2 la wat pemeriksaan yer....

1 comment:

.s.o.f.i.a. said...

banyak my frens yang kena penyakit nie..... takut gak....